Η Έλενα Παραβάντη, RD είναι διατροφολόγος και συγγραφέας. Δραστηριοποιείται στο χώρο της διατροφής εδώ και 20 χρόνια ως κλινικός διαιτολόγος, σύμβουλος τροφίμων και διατροφής, συγγραφέας, δημοσιογράφος, και καθηγήτρια, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα. Είναι δημιουργός του olivetomato.com της πρώτης και κορυφαίας διαδικτυακής πηγής για την αυθεντική μεσογειακή διατροφή και συγγραφέας του βιβλίου The Mediterranean Diet Cookbook for Beginners των εκδόσεων DK/Penguin Random House. Ως αναγνωρισμένη ειδικός της Μεσογειακή Διατροφής, έχει δώσει συνεντεύξεις σε πολλά διεθνή ΜΜΕ όπως το CNN, Prevention, Men’s Health, Women’s health, U.S. News, Fox News. Η Έλενα οργάνωσε και εδραίωσε τις κατηγορίες διατροφής ως Food and Nutrition Editor των Ελληνικών εκδόσεων των περιοδικών Men’s Health και Prevention.
Ενώ ήταν λέκτορας διατροφής στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (Deree). Έχει συνεργαστεί με διάφορους οργανισμούς και πανεπιστήμια όπως Yale University, Loyola University, University of Missouri, Louisiana State University, American College of Greece, Ίδρυμα Λαμπράκη, TEDx και άλλα.
Είναι καλεσμένη ομιλήτρια σε πολλά διεθνή συνέδρια για να μιλήσει για την Ελληνική διατροφή και την προώθηση της διατροφής στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Διατηρεί την πετυχημένη αγγλόφωνη ιστοσελίδα www.olivetomato.com η οποία έχει σαν σκοπό την προώθηση της Ελληνικής Διατροφής και Ελληνικών προϊόντων διατροφής μέσω έγκυρων και επιστημονικά τεκμηριωμένων άρθρων σε αναγνώστες από όλο τον κόσμο. H ιστοσελίδα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όχι μόνο αναγνωστών από 150 χώρες αλλά και εταιριών, μη-κερδοσκοπικών οργανώσεων, επιστημόνων διατροφής και ξένων δημοσιογράφων.
Η Έλενα οργάνωσε και εδραίωσε τις κατηγορίες διατροφής ως Food and Nutrition Editor των Ελληνικών εκδόσεων των περιοδικών Men’s Health και Prevention επί 7 χρόνια. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε πολλά Ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες όπως Ελευθεροτυπία, Βήμα, Vimagazino, Βήμα Gourmet, Αθηνόραμα, Esquire, Εγώ, Real Simple, Pink Woman και Iatronet.
Έχει εργαστεί σε πολλούς τομείς της διαιτολογίας κυρίως σαν κλινική διαιτολόγος αλλά και σαν προϊσταμένη διατροφικών τμημάτων ιατρικών κέντρων και νοσοκομείων.
Στην Ελλάδα έχει εργαστεί ως κλινικός διαιτολόγος και οργάνωσε τμήματα διατροφής κέντρων πλαστικής χειρουργικής και ιατρικών κέντρων. Ενώ οργάνωσε και υλοποίησε το πρόγραμμα διατροφής για τα Starbucks στην Ελλάδα, ως η πρώτη διευθύντρια Τροφίμων και Ποτών, ενσωματώνοντας Ελληνικά και Αμερικάνικα είδη διατροφής στο μενού των καταστημάτων Starbucks. Συνέχισε ως καθηγήτρια Διατροφής στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος, Deree College όπου εδραίωσε το τμήμα διατροφής και Wellness. Είναι ενεργό μέλος πολλών διεθνών οργανισμών διατροφής.
Η Έλενα γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών. Φοίτησε στο Loyola University και στο University of Illinois at Chicago, όπου απέκτησε πτυχίο Ανθρώπινης Διατροφής και Διαιτολογίας (το οποίο έχει αναγνωριστεί ως ισότιμο Πανεπηστημιακής Εκπαίδευσης από το ΔΙΚΑΤΣΑ) καθώς και πτυχίο Κλινικής Ψυχολογίας. Κατέχει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (Registered Dietitian) από την Αμερικάνικη Επιτροπή Πιστοποίησης Διαιτολόγων (CDR Commission on Dietetic Registration).
Οι μεταπτυχιακές της σπουδές είχαν θέμα τις Διατροφικές Διαταραχές, ενώ η πτυχιακή της εργασία είχε θέμα την Προσωπική Αντίληψη του Σώματος και το Ρόλο που Παίζει στη Εμφάνιση Διατροφικών Διαταραχών.
Συνεργάζεται με εταιρίες Ελληνικών και Μεσογειακών προϊόντων διατροφής προσφέροντας ένα πακέτο προώθησης των προϊόντων τους στα πλαίσια της Παραδοσιακής Ελληνικής διατροφής, το οποίο περιλαμβάνει γραπτό υλικό, ομιλίες, διαχείριση διατροφικού υλικού ιστοσελίδων και άλλες υπηρεσίες.
Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων, της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας (Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολόγων). Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του American Overseas Dietetic Association, ενεργό μέλος επιτροπών του Academy of Nutrition and Dietetics (πρώην American Dietetic Association), Food and Culinary Professionals. Είναι εκπρόσωπος του American Overseas Dietetic Association στην Ελλάδα, και έχει βραβευτεί για την εργασία της αυτή. Υπήρξε εκπρόσωπος για την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία του Συλλόγου Διαιτολόγων (EFAD), για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων επί 4 χρόνια. Ενώ ήταν και εκπρόσωπος τύπου για το American Overseas Dietetic Association.
ΕΜΠΕΙΡΙΑ
- Επιστημονικός Συνεργάτης – Εκδότης-Συγγραφέας-Αρθρογράφος- Σύμβουλος Διατροφής και Μεσογειακής Διατροφής, 07/01- σήμερα.
- Επιμέλεια και σύνταξη βιβλίων και φυλλάδιων διατροφής.
- Επιμέλεια και δημιουργία ιστοσελίδας olivetomato.com κορυφαίας διαδικτυακής πηγής για την αυθεντική μεσογειακή διατροφή.
- Συγγραφή άρθρων σε θέματα διατροφής για ξένα και ελληνικά έντυπα: Ελευθεροτυπία, Βήμα, Vimagazino, Βήμα Gourmet, Αθηνόραμα, Iatronet, Food and Leisure Guide Odyssey, Rodale Publications (US editions Men’s Health-Prevention), NPR.
- Food and Nutrition Editor, Olive Oil Times,Huffington Post 12/10- σήμερα. Συγγραφή και σύνταξη άρθρων για θέματα υγείας που αφορούν το ελαιόλαδο (συνεντεύξεις, συνταγές, έρευνες κτλ.). Στήλη για την Ελληνική, Μεσογειακή διατροφή.
- Καθηγήτρια Διατροφής, The American College of Greece, Deree College, 02/05- 07/10. Καθηγήτρια Διατροφής: Εισαγωγή στη Διατροφή.
- Food and Nutrition Editor, Εκδόσεις Λυμπέρης, Men’s Health , Prevention 06/03- 11/10. Υπεύθυνη για την επιλογή, έρευνα, σύνταξη και συγγραφή άρθρων και θεμάτων διατροφής στα μηνιαία περιοδικά υγείας.
- Υπεύθυνη Τμήματος Διατροφής, The American College of Greece, Deree College, Pierce College, Wellness Center, 09/06-σήμερα. Υπεύθυνη για υπηρεσίες διατροφής για μαθητές, καθηγητές και προσωπικό του κολεγίου. Αξιολόγηση και σχεδιασμός μενού. Οργάνωση σεμιναρίων και εκδηλώσεων στο θέμα διατροφής.
- Επιστημονικός Συνεργάτης, Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, e-paideia, 02/05 – σήμερα. Συνεργασία με το Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη για την δημιουργία ενημερωτικών άρθρων για θέματα διατροφής για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για την ιστοσελίδα e-paideia.
- Κλινικός Διαιτολόγος, Ιδιωτικό Γραφείο, 09/01- 6/08. Ατομικές και ομαδικές συνεδρίες για παχυσαρκία και κλινικές καταστάσεις. Ομιλίες σε θέματα διατροφής (εγκυμοσύνη, παιδική διατροφή, Μεσογειακή διατροφή, συμπληρώματα διατροφής). Ανάπτυξη μενού και συνταγών. Ανάλυση διαιτολογίων και σχεδιασμός διατροφικών προγραμμάτων.
- Κλινικός Διαιτολόγος, Μορφή, Κέντρο Πλαστικής Χειρουργικής, 06/01-06/02. Υπεύθυνη για την ανάπτυξη, δημιουργία και οργάνωση τμήματος Διαιτολογίας/Αδυνατίσματος. Δημιουργία και παρουσίαση προγράμματος διατροφής και δίαιτας του κέντρου, συγγραφή ενημερωτικών φυλλαδίων σχετικά με θέματα διατροφής.
- Προϊσταμένη /Κλινικός Διαιτολόγος, Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, Thorek Hospital and Medical Center, Aramark Corporation, Chicago, IL.,05/98-05/01.
Υπεύθυνη για 30 υπαλλήλους. Διατροφική αξιολόγηση και παρακολούθηση ασθενών σε όλες τις μονάδες Σύνταξη παρεντερικής διατροφής, διατροφική αγωγή σε ασθενείς όταν κριθεί απαραίτητο, παρακολούθηση ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία. Ανάπτυξη διατροφικών προγραμμάτων για πρόγραμμα Wellness. Ομιλίες σε θέματα διατροφής για το ιατρικό προσωπικό και διατροφική ενημέρωση για το νοσηλευτικό προσωπικό. - Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Προγράμματος Πρακτικής Εξάσκησης Κλινικής Διαιτολογίας, Loyola University, Chicago IL, 11/98-04/01.
Υπεύθυνη για την εκπαίδευση μαθητών κλινικής διαιτολογίας σε ιατρικά κέντρα, διόρθωση γραπτών και προφορικών εξετάσεων εκπαίδευση κλινικής αντιμετώπισης ασθενών. - Εκπαιδευτικός, Ελληνικό Σχολείο, Άγιος Νεκτάριος, 10/99-06/00. Υπεύθυνη για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε παιδιά δευτέρας δημοτικού.
- Βοηθός Διευθυντή του Τμήματος Καταναλωτών, Dominick’s Corporation, Αλυσίδα Πολυκαταστημάτων Τροφίμων, 12/96-1/97, 02/98-04/98.
Προώθηση διατροφικών προγραμμάτων και προϊόντων. Συγγραφή ενός προωθητικού περιοδικού, σχετικό με διατροφή και υγεία. - Βοηθός Έρευνας, University of Illinois at Chicago, Department of Human Nutrition and Dietetics,12/97-01/98.
Εθελοντική εργασία ως βοηθός σε έρευνα κλινικής διατροφικής υποστήριξης: Journal of American Dietetic Association, April 1999; Creating a Clinical Nutrition Registry: Prospects, Problems and Preliminary results.
- Πρόγραμμα Πρακτικής Εξάσκησης, Διαιτολογίας και Διατροφής
- Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου του Ιλλινόϊς (University of Illinois at Chicago Medical Center)
- Διατροφική αξιολόγηση ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενδοκρινολογίας, καρδιολογίας, νεφρικών παθήσεων, ογκολογίας. Διαιτολογική αγωγή ασθενών με διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακές παθήσεις, και γαστρεντερικά προβλήματα.
- Νοσοκομείο Michael Reese (Michαel Reese Hospital):
- Διατροφική αξιολόγηση ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενδοκρινολογίας, καρδιολογίας, νεφρικών παθήσεων, ογκολογίας. Διαιτολογική αγωγή ασθενών με διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιαγγειακές παθήσεις, και γαστρεντερικά προβλήματα.
- Νοσοκομείο Παίδων La Rabida (La Rabida Children’s Hospital):
- Διατροφική παρακολούθηση παιδιών , νεογνών, και παιδιών με κινητικά και διανοητικά προβλήματα. Συγγραφή συνταγών για παρεντερική διατροφή σε νεογνά, διδασκαλία διαβητικής δίαιτας σε παιδιά και έφηβους, ενημέρωση νέων μητέρων για τον θηλασμό, διατροφή του παιδιού.
- Νοσοκομείο Ravenswood, Διαβητολογική Μονάδα (Ravenswood Hospital):
- Διατροφική αξιολογηση και καταλογισμός ασθενών με διαβήτη. Αγωγή, ενημέρωση ασθενών περί της διαβητικής δίαιτας.
- Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου του Ιλλινόϊς (University of Illinois at Chicago Medical Center)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
- Πτυχίο Ανθρώπινης Διαιτολογίας και Διατροφής (Bachelor of Science in Human Nutrition and Dietetics), Πανεπιστήμιο του Ιλλινόϊς (University of Illinois at Chicago). Αναγνωρισμένο από Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π ως ισότιμο με το τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου των Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
- Πτυχίο Ψυχολογίας (Bachelor of Arts and Sciences), Πανεπιστήμιο του Ιλλινόϊς (University of Illinois at Chicago)
- Διατροφικές Διαταραχές, Πανεπιστήμιο Ντουπαίτζ (DuPage University, Illinois)
- Δίπλωμα Προσωπικού Γυμναστή (C.P.T.), American Council on Exercise