|

Γυναίκες που Ακολουθούν Μεσογειακή Διατροφή Ζουν Περισσότερο

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η Μεσογειακή διατροφή προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη προστασία για τις γυναίκες.

Ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital του Χάρβαρντ παρακολούθησαν περισσότερες από 25000 γυναίκες για έως και 25 χρόνια, και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχουσες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν έως και 23 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, με οφέλη τόσο για την υγεία έναντι του καρκίνου όσο και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.

«Για τις γυναίκες που θέλουν να ζήσουν περισσότερο, η μελέτη μας λέει να προσέχουν τη διατροφή τους», είπε η Samia Mora, επικεφαλής  της έρευνας, καρδιολόγος και καθηγήτρια ιατρικής στη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. «Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε 25% μείωση του κινδύνου θανάτου, με οφέλη τόσο για τη θνησιμότητα από καρκίνο όσο και από καρδιαγγειακές παθήσεις, που είναι και οι κύριες αιτίες θανάτου στις γυναίκες και στους άνδρες παγκοσμίως».

Η μεσογειακή διατροφή είναι στην ουσία η παραδοσιακή Ελληνική διατροφή. Πλούσια σε λαχανικά και όσπρια με κύριο λίπος το ελαιόλαδο και ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων.

Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης διερεύνησαν το μακροπρόθεσμο όφελος της μεσογειακής διατροφής και αξιολόγησαν ένα πάνελ από περίπου 40 βιοδείκτες που αντιπροσωπεύουν διάφορες βιολογικές οδούς και κλινικούς παράγοντες κινδύνου.

Πηγή: Mediterranean Diet Adherence and Risk of All-Cause Mortality in Women

Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. ©2024 greekdiet.gr

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.