|

Λεμονάτα Ρεβύθια με Ρύζι

Αυτό το παραδοσιακό νηστίσιμο πιάτο είναι νόστιμο, είναι comfort food και ο συνδυασμός του λεμονιού με το ταχίνι απογειώνει την γεύση ακόμα πιο πολύ.

Αυτό το παραδοσιακό νηστίσιμο πιάτο είναι νόστιμο, είναι comfort food και ο συνδυασμός του λεμονιού με το ταχίνι ανεβάζει την γεύση ακόμα πιο πολύ.
Τα όσπρια μαζί με ρύζι είναι ένας κλασικός συνδυασμός σε πολλές κουλτούρες. Χορταίνει και είναι θρεπτικό και αυτό το πιάτο είναι το τέλειο παράδειγμα και το απόλυτο δείγμα μεσογειακής κουζίνας.

Να θυμίσουμε ότι παραδοσιακά οι Έλληνες νήστευαν 200 μέρες του χρόνο και έτσι η ελληνική κουζίνα έχει μεγάλη ποικιλία χορτοφαγικών συνταγών. Το ταχίνι, τα ρεβύθια και το λεμόνι είναι ένας γνωστός συνδυασμός, άλλωστε και το γνωστό χούμους είναι φτιαγμένο με αυτά τα υλικά.

Για αυτή τη συνταγή χρησιμοποιώ ρύζι καρολίνα όχι μακρύκοκκο ρύζι γιατί δίνει μια βελούδινη υφή στο πιάτο. Να σημειώσω ότι αυτό το πιάτο είναι πολύ αγαπητό και στα παιδιά.

Διατροφικά είναι ένα πολύ ισορροπημένο πιάτο, και το πιο σημαντικό: είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ρεβύθια με Ρύζι

Υλικά

  • 1 ½ φλ. ρεβύθια κονσέρβας στραγγισμένα η ¾ φλ. ξερά ρεβύθια
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • Χυμό από 1 ½ λεμόνι
  • 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • ¾ φλ. ρύζι καρολίνα αμαγείρευτο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ¾ φλ. ρύζι καρολίνα αμαγείρευτο
  • Πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

  • **Αν χρησιμοποιήσετε ξέρα ρεβύθια, θα τα μουλιάσετε όλο το βράδυ και την επόμενη μέρα θα τα βράσετε για 1 ½ ώρα μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
  • Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού και τρεις με τέσσερις κουταλιές της σούπας νερό. Αφήνετε στην άκρη.
  • Σε μία μέτρια κατσαρόλα θερμαίνετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  • Αφού έχει μαλακώσει το κρεμμύδι προσθέτετε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό και μετά προσθέτετε το ρύζι και τα ρεβύθια και ανακατεύετε μέχρι να καλυφθούν καλά με το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτετε το μείγμα του ταχινιού με το λεμόνι αλάτι, πιπέρι, το φύλλο δάφνης και ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Περιμένετε να πάρει βράση και μετά χαμηλώνετε την φωτιά σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 15 έως 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να έχει απορροφήσει όλο το νερό.
  • Σερβίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο επιπλέον λεμόνι.

Notes

Διατηρείται σκεπασμένο στο ψυγείο για 3 ημέρες.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.