| | |

Νέα Έρευνα: Η Μεσογειακή Διατροφή Μειώνει το Κοιλιακό Λίπος

Νέα έρευνα από Ισπανούς ερευνητές δείχνει ότι άτομα μέσης ηλικίας που ακολούθησαν Μεσογειακή διατροφή με μειωμένες θερμίδες και μαζί με μέτρια άσκηση έχασαν σημαντική ποσότητα σωματικού λίπους μέσα σε ένα χρόνο και διατήρησαν μεγάλο μέρος αυτής της απώλειας για τρία χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Εκτός από την απώλεια συνολικού σωματικού λίπους, οι συμμετέχοντες στη μελέτη έχασαν και επικίνδυνο λίπος στην κοιλιακή χώρα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Το κοιλιακό λίπος δεν είναι ορατό. Βρίσκεται κάτω από τους κοιλιακούς μυς, περιβάλλοντας τα όργανα. Το υπερβολικό κοιλιακό λίπος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, συμβάλλοντας στις χρόνιες νόσους.

Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος μιας οκταετούς έρευνας στην Ισπανία, με 23 ερευνητικά κέντρα που εξετάζουν πώς η διατροφή και η άσκηση μπορούν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε άνδρες και γυναίκες μεταξύ 55 και 75 ετών. Όλοι οι 6.874 συμμετέχοντες στη δοκιμή ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν μεταβολικό σύνδρομο – υψηλή αρτηριακή πίεση, και υψηλά επίπεδα  σακχάρου

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, εξέτασε τα αποτελέσματα μετά από 1 και 3 χρόνια όπου υποβλήθηκαν σε απεικονίσεις για τον προσδιορισμό των επιπέδων του κοιλιακού λίπους.

Η μισή ομάδα κλήθηκε να ακολουθήσει τη Μεσογειακή διατροφή με μείωση 30% των θερμίδων αλλά και να περπατούν 45 λεπτά την ημέρα.

Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έλαβαν γενικές συμβουλές για την διατροφή και άσκηση.

Η Γνώμη μας: Τα αποτελέσματα αυτά δεν μας κάνει εντύπωση, μιας και έχουν υπάρξει και παλιότερες έρευνες που συσχετίζουν την Μεσογειακή διατροφή με απώλεια λίπους. Επιπλέον και το ελαιόλαδο συσχετίζεται με απώλεια κοιλιακού λίπους.

Πηγή
Konieczna J, Ruiz-Canela M, Galmes-Panades AM, et al. An Energy-Reduced Mediterranean Diet, Physical Activity, and Body Composition: An Interim Subgroup Analysis of the PREDIMED-Plus Randomized Clinical Trial. JAMA Netw Open. 2023;6(10):e2337994.

Photo by Edgar Castrejon on Unsplash

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.