3 Απλές Διατροφικές Συνήθειες Που Πρέπει Όλοι να Αποκτήσουμε

Δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακριά για να βρούμε τι μας κάνει διατροφικά καλό. Αρκεί να θυμηθούμε τι έκαναν οι γιαγιάδες και παππούδες μας. Με αυτή τη σκέψη προτείνω 3 πανεύκολες συνήθειες εμπνευσμένες από τη γιαγιά και τον παππού.

1. Πίνουμε νερό σαν Έλληνες

Τι εννοώ με αυτό; Οι Έλληνες έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με το νερό. Όπου και να πας, όπου να βρεθείς, όλο και θα υπάρχει ένα ποτήρι κρύο νερό.
Είτε με το καφέ, το γλυκό, το φαγητό. Στο ψυγείο μας όλοι έχουμε ένα μπουκάλι κρύο νερό, χειμώνα -καλοκαίρι. Μάλιστα ο γνωστός συγγραφέας Χένρι Μίλερ είχε περιγράψει αυτή τη σχέση νερού στην Ελλάδα ως εξής: “«Το ποτήρι νερό … παντού έβλεπα το ποτήρι νερού. Μου είχε γίνει εμμονή. Άρχισα να σκέφτομαι το νερό ως το νέο πράγμα, ένα νέο ζωτικό στοιχείο της ζωής ” .

Έτσι είναι λοιπόν. Οι πιο μεγάλοι θα θυμόσαστε ότι τα αναψυκτικά ήταν κάτι σπάνιο το οποίο και πίναμε ελάχιστα η μόνο όταν βγαίναμε βόλτα-και συνήθως ήταν γκαζόζα. Σήμερα δυστυχώς τα αναψυκτικά και τα διάφορα άλλα ροφήματα είναι μεγάλο μέρος της διατροφής μας και αυτό φυσικά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη διαφήμιση που γίνεται τις τελευταίες δεκαετίες από τις εταιρίες αναψυκτικών. Τα αναψυκτικά όμως (και τα λαϊτ) δεν βελτιώνουν την υγεία μας ούτε μας βοηθούν να αδυνατίσουμε.

Το νερό πέρα του ότι είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού, μας κάνει και καλό γιατί όταν πίνουμε νερό δεν πίνουμε άλλα πράγματα που μας επιβαρύνουν με θερμίδες και ζάχαρη. Ας δοκιμάσουμε να πίνουμε λοιπόν ένα ποτήρι κρύο νερό με κάθε γεύμα, αλλά και πριν, αφού αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι πίνοντας ένα ποτήρι νερό πριν από ένα γεύμα καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες στη διάρκεια του γεύματος.


2. Μαγειρεύουμε τα Λαχανικά μας
Έρευνες δείχνουν ότι οι Αμερικανοί αλλά και οι Ευρωπαίοι δεν τρώνε αρκετά λαχανικά. Όμως οι Έλληνες συνεχίζουν να έχουν υψηλή κατανάλωση σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Ταφτς, μάλιστα έχουμε την υψηλότερη στο κόσμο, ειδικά από τις πιο ηλικιωμένες ομάδες. Αυτό πως γίνεται; Χάρις στα γνωστά λαδερά. Ένα πιάτο λαδερά μπορεί να καλύψει μέχρι και 3 μερίδες λαχανικών. Και δεν πρέπει να φοβόμαστε το λάδι, αυτό είναι που τα κάνει τόσο νόστιμα και μπορούμε να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες λαχανικών. Χρησιμοποιούμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πάντα, συνοδεύουμε με λίγη φέτα, και λόγο ψωμί (κατά προτίμηση ολικής) και έχουμε ένα ιδιαίτερα υγιεινό γεύμα.


3. Λιγότερα Επεξεργασμένα
Αυτό είναι και ίσως η πιο σημαντική συνήθεια που μπορούμε να αποκτήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Όταν ψωνίζουμε και γεμίζουμε τα ντουλάπια και το ψυγείο μας επιλέγουμε ότι λιγότερο επεξεργασμένο.
Αν μπορούμε να τρώμε μη επεξεργασμένα πράγματα, αλλά φρέσκα τρόφιμα, αυτόματα η διατροφή μας θα βελτιωθεί. Δεν φταίει ότι τρώμε πολύ κρέας αλλά πολλά έτοιμα φαγητά –πατατάκια, κρουασάν, μπάρες δημητριακών, αλλαντικά κτλ. Αυτά είναι τρόφιμα που έχουν διαμορφωθεί έτσι που να είναι πιο εύκολο να τα φας και σε εθίζουν να τρως λίγο παραπάνω, καθώς έχουν αλάτι ή ζάχαρη και διάφορα άλλα συστατικά, όπως φυτικά έλαια και κυρίως φοινικέλαιο που χρησιμοποιείται σχεδόν παντού.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.