| |

Γιατί Δεν Πρέπει Να Πίνεις Αναψυκτικά Χωρίς Ζάχαρη

αναψυκτικάΟ Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Αναψυκτικών (ΣΕΒΑ) προχωρά σε νέα πρωτοβουλία με μείωση κατά 10% της ζάχαρης σε όλα ανθρακούχα και μη ανθρακούχα αναψυκτικά, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη παχυσαρκία.

Αυτό εκ πρώτης όψεως ακούγεται καλό, ωστόσο αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι από τη μία έχουμε αναψυκτικά με λιγότερες θερμίδες, αλλά με διάφορα γλυκαντικά (με αρκετές επιπτώσεις). Αυτό δίνει την λανθασμένη εντύπωση ότι μπορούμε να πίνουμε άφοβα αναψυκτικά η άλλα ροφήματα αφού έχουν λιγότερη ζάχαρη.

Έρευνες μας δείχνουν ότι τα αναψυκτικά με μη-θερμιδικά γλυκαντικά, όχι μόνο δεν βελτιώνουν την υγεία αλλά συσχετίζονται με παρόμοιους κινδύνους που έχουν τα κανονικά αναψυκτικά

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων χαρακτήρισε “πολύ χρήσιμη και ευεργετική πρωτοβουλία για τη δημόσια υγεία”. Αλήθεια όμως, πόσο χρήσιμη πρωτοβουλία θα είναι;

Αν κρίνουμε από τα αναψυκτικά που κυκλοφορούν, η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με γλυκαντικά (μη-θερμιδικά). Ωστόσο, έρευνες μας δείχνουν ότι τα αναψυκτικά με μη-θερμιδικά γλυκαντικά, όχι μόνο δεν βελτιώνουν την υγεία αλλά συσχετίζονται με παρόμοιους κινδύνους που έχουν τα κανονικά αναψυκτικά δηλαδή αύξηση εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων, υπέρτασης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η πρωτοβουλία του συνδέσμου αναψυκτικών φαίνεται να είναι περισσότερο μία κίνηση εντυπωσιασμού και όχι τόσο μία ευεργετική πρωτοβουλία για τη δημόσια υγεία.

Η χρήση μη-θερμιδικών γλυκαντικών μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα προβληματική στα παιδιά αφού η έκθεση σε αυτή τη γλυκύτητα (ακόμα και αν δεν έχει θερμίδες) κάνουν τον οργανισμό να αναζητά ζάχαρη. Τα στοιχεία μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η καλύτερη στρατηγική παραμένει η μείωση της πρόσληψης γλυκαντικών, ανεξάρτητα από το αν έχουν θερμίδες η όχι.

Η πρωτοβουλία του συνδέσμου αναψυκτικών φαίνεται να είναι περισσότερο μία κίνηση εντυπωσιασμού και όχι τόσο μία ευεργετική πρωτοβουλία για τη δημόσια υγεία.

Τι κάνουμε;

  • Γενικά είναι καλό να αποφεύγουμε να λαμβάνουμε τις θερμίδες από ροφήματα, ποτά και αναψυκτικά.
  • Τα αναψυκτικά ακόμα και αυτά που έχουν ελάχιστες θερμίδες δεν αποτελούν υγιεινό τρόπο για να ενυδατωθούμε εμείς και τα παιδιά μας.
  • Τα αναψυκτικά πρέπει να τα αναγνωρίζουμε για αυτό που είναι: Ένα ποτό/ρόφημα το οποίο δεν έχει καμία διατροφική αξία αλλά ένα ρόφημα που πίνεται περιστασιακά.

Πηγές:

Euractiv: ΣΕΒΑ: Μείωση 10% της ζάχαρης στα αναψυκτικά για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Appetite: Artificial sweeteners are not the answer to childhood obesity.

Trends in Endocrinology Metabolism: Artificial sweeteners produce the counterintuitive effect of inducing metabolic derangements

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.