Τι είναι η Ζελατίνη; Να τη τρώμε;
Η ζελατίνη παράγεται κυρίως από το κολλαγόνο που βρίσκεται στα οστά και στο δέρμα των ζώων. Για να παραχθεί η ζελατίνη βράζονται τα οστά και το δέρμα ζώων με νερό. Το μεγαλύτερο μέρος της ζελατίνης προέρχεται από το δέρμα χοίρων και βοδινών, ενώ μικρότερο ποσοστό προέρχεται από τα οστά των ζώων. Το βρίσκουμε σε συνηθισμένα επιδόρπια ζελέ, σε γιαούρτια επιδόρπια, κρέμες, καραμέλες, κέικ, παγωτά κτλ. αφού χρησιμοποιείται ως πηκτικό μέσο. Η διατροφική αξία είναι μικρή, είναι πηγή πρωτεΐνης, ωστόσο η πρωτεΐνη αυτή είναι χαμηλής βιολογικής αξίας γιατί περιέχει ελάχιστα από τα απαραίτητα αμινοξέα. Υπάρχουν υποκατάστατα όπως το άγαρ άγαρ (agar agar) το οποίο παράγεται απο φύκια και χρησιμοποιείται στη ασιατική κουζίνα και η πηκτίνη.