|

Οι Συνήθεις Ύποπτοι: Τα θαλασσινά

Τι είναι τα θαλασσινά; Είναι ζώα της θάλασσας που έχουν κάποιο είδος κέλυφος.
Υπάρχουν δυο κατηγορίες:

1. Όστρακα—Έχουν μακριά σώματα με ενωμένο μαλακό κέλυφος, αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τα καβούρια, καραβίδες, αστακό και γαρίδες.
2. Μαλάκια—Μαλακά σώματα που καλύπτονται από ένα κέλυφος που αποτελείται από ένα η περισσότερα κομμάτια. Τα μαλάκια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  • Μονόθυρο—Έχουν ένα κέλυφος και ένα μυ. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα σαλιγκάρια.
  • Δίθυρο—Έχουν δυο κελύφη ενωμένα σε ένα σημείο μέσω μυών. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα μύδια, στρείδια, και γυαλιστερές.
  • Κεφαλόποδα—Έχουν πλοκάμια που ενώνονται στο κεφάλι και σε θύλακα με μελάνι. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα χταπόδια και τα καλαμαράκια.

Τα θαλασσινά είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης, των βιταμινών Β, Α και Ε αλλά και μετάλλων όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, ιώδιο και σελήνιο. Επιπλέον,  είναι καλές πηγές των Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Και ναι, είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε λιπαρά, με ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ 10-20% των συνολικών θερμίδων, και ακόμα πιο σημαντικό έχουν ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά. Ενώ έχουν ελάχιστες θερμίδες,  δεν ξεπερνάνε τις 100 θερμίδες τα 100 γραμμάρια.

Και η χοληστερόλη; Η αλήθεια είναι ότι τα θαλασσινά έχουν αποκτήσει κακή φήμη λόγω της χοληστερόλης που περιέχουν. Δεν έχουν όλα τα είδη θαλασσινών υψηλές ποσότητες χοληστερόλης, αυτά που απαιτούν περισσότερη προσοχή είναι τα καλαμαράκια και οι γαρίδες. Όμως ακόμα και αυτά, έχουν χαμηλότερες ποσότητες χοληστερόλης από το κόκκινο κρέας.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα μας, την φτιάχνει ο ίδιος ο οργανισμός, και η χοληστερόλη που τρώμε παίζει μικρότερο ρόλο. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την χοληστερόλη στο αίμα είναι η συνολική ποσότητα κορεσμένου λίπους που καταναλώνουμε.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.