|

10 Λόγοι Που Τρως Όταν Δεν Πεινάς και Πως να Σταματήσεις

Αφού καταλάβαμε ότι η αποτοξίνωση και οι διάφορες ακραίες δίαιτας που δεν έχουν κανένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα, καιρός να κοιτάξουμε πως μπορούμε πραγματικά να χάσουμε το επιπλέον βάρος μια και καλή.Η απάντηση είναι απλή και κάτι που όλοι γνωρίζουμε: πρέπει να τρώμε λιγότερο και να αποφεύγαμε ιδιαίτερα επεξεργασμένες τροφές. Γιατί τρώμε παραπάνω απ’οτι χρειαζόμαστε και όταν δεν πεινάμε;

Η αλήθεια είναι ότι αν τρώγαμε μόνο όταν πεινάμε σχεδόν κανένας (με εξαιρέσεις) δεν θα ήταν παχύσαρκος η υπέρβαρος.

Ας δούμε λοιπόν τους κύριους λόγους που τρώμε όταν δεν πεινάμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να το ξεπεράσουμε.

1. Τρως για να νιώσεις καλύτερα
Είτε μάλωσες με αγαπημένο πρόσωπο είτε είχες δύσκολη μέρα στη δουλειά, όταν αισθάνεσαι θλίψη η απογοήτευση και τα αγαπημένα σου φαγητά (συχνά παχυντικά) θα σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα.

*Πως να σταματήσεις
Βρες κάτι που θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα που δεν είναι φαγώσιμο. Παίξε με το σκύλο σου, κάνε ένα μπάνιο, άκου την αγαπημένη σου μουσική η βγες για καφέ με κάποιο φίλο.


2. Τρως γιατί βαριέσαι
Ζητάς κάτι συναρπαστικό η κάτι που να δίνει ενδιαφέρον  στη ζωή σου οπότε βρίσκεις λύση στο φαΐ που σου δίνει μια προσωρινή ικανοποίηση.

*Πως να σταματήσεις
Βρες τρόπους που δεν έχουν σχέση με το φαΐ για να καλύψεις αυτό το κενό που έχεις. Πάρε τηλέφωνο έναν γνωστό/φίλο/μαμά, μάθε νέα γλώσσα, παίξε κανένα παιχνίδι στον υπολογιστή.


3. Τρως γιατί έχεις θυμώσει
Όταν έχεις τα νεύρα σου το μάσημα ειδικά με τραγανές τροφές όπως ξηροί καρποί και φιστίκια έχει δείξει ότι απελευθερώνει την ένταση που έχουμε και μας εμποδίζει να ξεσπάσουμε σε κάποιον άλλον.

*Πως να σταματήσεις
Αναγνώρισε το θυμό σου και βρες άλλους τρόπους να τον απελευθερώσεις. Δώσε μπουνιές σε ένα μαξιλάρι, πήγαινε στο γυμναστήριο, γράψου σε μαθήματα καράτε, μάσα τσίχλα.


4. Τρως γιατί είσαι μπροστά στη τηλεόραση
Δεν θες να σκέφτεσαι τίποτα και κάθεσαι μπροστά στη τηλεόραση παρακολουθώντας εκπομπές που δεν απαιτούν και πολλή σκέψη. Ωστόσο πολλές φορές η τηλεόραση δεν προσφέρει αρκετή διασκέδαση και έτσι αναζητάς περισσότερη διέγερση με φαΐ.

*Πως να σταματήσεις
Κάνε κάτι όταν είσαι μπροστά στη τηλεόραση. Δίπλωσε ρούχα, έχε ένα περιοδικό μπροστά σου, κάτι τελοσπαντων που θα σε εμποδίσει να τρως συγχρόνως. Επιπλέον βρες και πρακτικούς τρόπους που θα σε κρατήσουν μακριά από φαΐ για παράδειγμα μην έχεις εύκολες τροφές όπως πατατάκια, παγωτά, σοκολάτες  έτοιμες η επέβαλε στον εαυτό σου ένα κανόνα που να μην επιτρέπεται να μπαίνεις στη κουζίνα μετά το βραδινό.


5. Τρως γιατί είναι μπροστά σου
Είναι δύσκολο να αντισταθείς σε κάτι που βρίσκεται μπροστά σου, όπως ένα μπολ ξηροί καρποί η ένα καλαθάκι γεμάτο ψωμί η μερικά γλυκά στο γραφείο. Όταν λοιπόν απλώνεις το χέρι σου και παίρνεις, είναι φανερό ότι το κάνεις ασυνείδητα.

*Πως να σταματήσεις
Η λύση εδώ είναι πρώτα  να απομακρυνθείς από την πηγή του κακού, η αν δεν γίνεται έχε στο χέρι σου ένα ποτό η ρόφημα με λίγες θερμίδες για να είναι το στόμα σου και τα χέρια απασχολημένα με κάτι άλλο. Όσο για το σπίτι, εδώ έχεις μεγαλύτερο έλεγχο: μην αγοράζεις πράγματα που ξέρεις ότι δεν μπορείς να αντισταθείς και αν τα έχεις κρυψε τα σε ένα ντουλάπι.


6. Τρως γιατί τρώνε και οι άλλοι
Όταν οι φίλοι σου αποφασίζουν να φάνε κάτι ανθυγιεινό θα ακολουθήσεις και συ. Γιατί; Γιατί συχνά μιμούμαστε αυτό που κάνουν οι άλλοι γύρω μας. Επιπλέον μπορεί να επηρεαστούμε αρκετά, ακόμα και αν δεν πεινάμε ξαφνικά να επιθυμούμε αυτό που τρώει ο διπλανός μας.

*Πως να σταματήσεις
Ακόμα και να μην πεινάς, μην προσπαθήσεις να μη φας τίποτα, αλλά φάε κάτι πιο υγιεινό έτσι ώστε να είσαι και συ απασχολημένη/ος την ώρα που τρώνε οι άλλοι.


7. Τρως γιατί έχεις αϋπνίες
Βαρέθηκες να στριφογυρίζεις στο κρεβάτι και αποφασίζεις να σηκωθείς και να πας στη κουζίνα ελπίζοντας ότι αν φας κάτι θα ηρεμήσεις και θα νυστάξεις.

*Πως να σταματήσεις
Καταρχήν εκείνη την ώρα πιες ένα ζεστό ρόφημα όπως χαμομήλι, η γάλα. Ωστόσο να ξέρεις ότι το γάλα δεν έχει καμιά θαυματουργή δράση όπως πιστεύεται, απλά πίνοντας κάτι που θα σου ζεσταίνει το στομάχι μπορεί να σε ηρεμήσει και να σου φέρει ύπνο. Μακροχρόνια φρόντισε να έχεις φάει κάτι μικρό 1-2 ώρες πριν πας για ύπνο όπως λίγα δημητριακά με γάλα η ένα φρούτο με μερικούς ξηρούς καρπούς.


8. Τρως γιατί έχεις πολύ άγχος
Το άγχος δημιουργεί ένταση στον οργανισμό σου, όταν δεν το αντέχεις, το φαΐ λειτουργεί ως ανακουφιστικό προς το στρες.

*Πως να σταματήσεις
Η αλήθεια είναι ότι απελευθερώνονται κάποιες ορμόνες οι οποίες μας προκαλούν την ανάγκη να φάμε τροφές με πολλά λιπαρά. Έχοντας αυτό υπόψη σου μπορείς αρχικά να έχεις κάποιο σνακ που να σου προσφέρουν κάποια ανακούφιση χωρίς να επιβαρύνουν υπερβολικά όπως φρούτα, σάντουιτς, δημητριακά με γιαούρτι. Και φυσικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι να ξεφορτωθείς την ένταση: άσκηση, χαλάρωση κτλ.


9. Τρως γιατί είναι ώρα για φαγητό
Για πολλά άτομα το φαΐ έχει να κάνει με την ώρα. Αν ήρθε η ώρα του φαγητού τότε θα φας είτε πεινάς είτε όχι. Ακόμα και αν έχεις φάει ένα τεράστιο μεσημεριανό όταν έρθει η ώρα του βραδινού θα φας. Είναι μια δύσκολη συνήθεια να κόψει κάνεις.

*Πως να σταματήσεις
Ρώτα τον εαυτό σου αν πεινάς η αν απλά σου λέει το ρολόι να φας. Αν πεινάς φάε, αν όχι περίμενε 30 λεπτά και ξανά ρώτα τον εαυτό σου την ίδια ερώτηση.


10. Τρως γιατί δεν μπορείς να καπνίσεις
Η αλήθεια είναι όταν κόβεις το τσιγάρο υπάρχει μια αύξηση πείνας, στην αρχή τουλάχιστον και αυτό γιατί το τσιγάρο αυξάνει το αίσθημα κορεσμού.

*Πως να σταματήσεις
Αρχικά πρέπει να βρεις κάτι να απασχολείς τα χέρια σου και το στόμα σου. Αυτό μπορεί να είναι ένα κομπολόι για τα χέρια και τσίχλες για το στόμα. Μάλιστα Αμερικανοί  ερευνητές σύγκριναν διάφορα υποκατάστατα τσιγάρου, και κατέληξαν ότι η τσίχλα ήταν η αποτελεσματική μέθοδο για την αποφυγή αύξησης βάρους. Επίσης καλό είναι να περιορίσεις όσο γίνεται και τη καφεΐνη αφού χειροτερεύει τα συμπτώματα απεξάρτησης νικοτίνης.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.