8 Τρόποι να ξεχωρίσεις τη συναισθηματική από την πραγματική πείνα
Μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τη συναισθηματική από την πραγματική πείνα. Δείτε 8 απλούς τρόπους για να αναγνωρίζετε πότε τρώτε από ανάγκη και πότε από συναίσθημα και πώς να το διαχειριστείτε.

Έχεις τύχει να φας χωρίς να πεινάς πραγματικά; Ίσως γιατί ένιωσες άγχος, στενοχώρια ή απλώς βαριόσουν; Αν ναι, τότε πιθανότατα αντιμετωπίζεις συναισθηματική πείνα. Δηλαδή, τρως για να καλύψεις κάποιο συναίσθημα, όχι επειδή πεινάς σωματικά.
Για να το διαχειριστούμε αυτό, πρέπει πρώτα να μάθουμε να ξεχωρίζουμε πότε πεινάμε πραγματικά και πότε τρώμε λόγω συναισθημάτων.
8 Σημάδια για να ξεχωρίσεις τη συναισθηματική από την πραγματική πείνα
1. Η συναισθηματική πείνα έρχεται ξαφνικά
Μπορεί να ξεκινήσει από κάτι που συνέβη, μια δύσκολη στιγμή στη δουλειά ή ένας τσακωμός. Αντίθετα, η πραγματική πείνα έρχεται σιγά-σιγά.
2. Θες κάτι συγκεκριμένο
Συνήθως γλυκό, πατατάκια ή πίτσα. Αν πεινάς πραγματικά, θα φας ό,τι υπάρχει, ακόμα και μια σαλάτα.
3. Θες να φας τώρα
Δεν έχεις υπομονή. Η σωματική πείνα μπορεί να περιμένει λίγο.
4. Συνεχίζεις να τρως και αφού χορτάσεις
Με τη συναισθηματική πείνα, δεν σταματάς εύκολα. Με την πραγματική, σταματάς όταν νιώσεις ;οτι γέμισες.
5. Νιώθεις τύψεις μετά
Με την συναισθηματική πείνα, μετά το φαγητό, αισθάνεσαι ενοχές ή ντροπή. Όταν τρως επειδή πραγματικά πεινάς, νιώθεις καλά.
6. Ξεκινά από το μυαλό, όχι από το στομάχι
Όταν έχεις συναισθηματική πείνα, λες «Θέλω πάστα τώρα». Δεν νιώθεις πείνα στο στομάχι σου, αλλά στο μυαλό σου. Η πραγματική πείνα ξεκινά από το στομάχι, το νιώθεις άδειο.
7. Συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα
Η συναισθηματική πείνα συνδέεται με συναισθήματα όπως άγχος, θυμός ή στενοχώρια. Η σωματική πείνα εμφανίζεται επειδή έχεις να φας ώρες, και νιώθεις πείνα, μπορεί να νιώθεις αδυναμία ή πονοκέφαλο επειδή δεν έχεις φάει.
8. Τρως μηχανικά, χωρίς να το καταλάβεις
Μπορεί να τελειώσεις ένα σακουλάκι πατατάκια χωρίς να το καταλάβεις. Αντίθετα, όταν πεινάς πραγματικά, τρως πιο συνειδητά και επιλέγεις τι θα φας.
Τι μπορείς να κάνεις αντί να φας;
Αν αναγνωρίσεις ότι τρως για συναισθηματικούς λόγους, δοκίμασε να κάνεις κάτι άλλο:
- Πήγαινε μια βόλτα
- Κάλεσε έναν φίλο
- Διάβασε κάτι ή δες μια σειρά
- Κάνε ένα μπάνιο ή τακτοποίησε τον χώρο σου
Επίσης, κράτα ένα ημερολόγιο πείνας. Κατάγραψε τι έφαγες, πότε, πόσο πεινούσες και τι ένιωθες εκείνη την ώρα. Έτσι θα καταλάβεις τι σε οδηγεί στο φαγητό.
Θυμήσου:
Δεν είναι κακό να φας συναισθηματικά μια στο τόσο. Όλοι το κάνουμε. Το σημαντικό είναι να το καταλαβαίνεις και να μπορείς να το διαχειριστείς.
Έρευνες δείχνουν ότι όσοι έχουν στρατηγική για να αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές, αποφεύγουν πιο εύκολα το φαγητό από συναισθηματικούς λόγους.
Μίλα στον εαυτό σου με καλοσύνη:
“Μπορώ να το αντιμετωπίσω”, “Είναι προσωρινό, θα περάσει”, “Δεν χρειάζεται να το λύσω με φαγητό”.
Και αν έχεις μια “αδυναμία” (π.χ. σοκολάτα), αντικατάστησέ την με κάτι πιο υγιεινό, ένα φρούτο ή λίγα κράκερ.
Συμπέρασμα:
Μάθε να αναγνωρίζεις τι πραγματικά χρειάζεσαι – φαγητό ή φροντίδα; Η διαφορά αυτή μπορεί να αλλάξει τη σχέση σου με το φαγητό και να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου.