|

3 Παραπλανητικές “Υγιεινές” Τροφές Που Πρέπει να Αποφεύγεις

Υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές σε ότι έχει να κάνει με υγιεινά τρόφιμα, ειδικά αυτά που απευθύνονται σε παιδιά. Τα πιο δημοφιλή διαφημίζονται ως φυσικά, υγιεινά, χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, χωρίς συντηρητικά με περισσότερες βιταμίνες τα οποία και θα συμβάλουν στην υγεία μας. Ωστόσο κοιτάζοντας λίγο καλύτερα φαίνεται ότι τελικά δεν είναι τόσο υγιεινά. Μερικές όμως από αυτές τις λεγόμενες υγιεινές τροφές παραπλανούν

Γιαούρτι

Το γιαούρτι μπορεί να είναι μια πραγματικά υγιεινή τροφή, είναι πλούσιο σε ασβέστιο που μπορεί να προλάβει την απώλεια οστικής μάζας άλλα καλή πηγή πρωτεΐνης. Μπορεί επίσης να περιέχει τα καλά μικρόβια, γνωστά ως προβιοτικά που κάνουν καλό στο γαστρεντερικό σύστημα. Άλλα τα γιαούρτια με γεύσεις η φρούτα η δημητριακά μπορεί να περιέχουν την ίδια ποσότητα ζάχαρης που περιέχει μια σοκοφρέτα η αν δεν περιέχει ζάχαρη θα περιέχει πολλά συντηρητικά και χρωστικές (αρκεί να κοιτάξουμε τη λίστα συστατικών για να το ανακαλύψουμε). Επιπλέον, αυτά που απευθύνονται στα παιδιά συχνά περιέχουν και καραμελάκια που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο. Προτιμήστε λοιπόν ένα σκέτο γιαούρτι μείνετε μακριά  από όλα τα φανταχτερά χρώματα και γεύσεις. Σερβίρετε το με λίγο μέλι, φρούτα και ξηρούς καρπούς η σταφίδες.

Έτοιμα Δημητριακά και Μπάρες Δημητριακών

Σχεδόν κάθε κουτί δημητριακών που θα βρούμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ αναγράφει «ολικής αλέσεως» και ότι προσφέρει βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε τα συστατικά θα διαπιστώσουμε ότι περιέχουν ζάχαρη, φυτικά έλαια, χρωστικές κτλ. Επιπλέον εμπλουτίζονται και με κάποιες βιταμίνες για να δίνεται η εντύπωση ότι είναι θρεπτικά. Το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερα επεξεργασμένο προϊόν. Αν θέλετε να διαπιστώσετε αν είναι υγιεινά κοιτάζετε τα εξής:

  • Στη λίστα των συστατικών βεβαιωνόμαστε  ότι η λέξη ολικής αλέσεως είναι στα πρώτα συστατικά όπως σιτάρι ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι (όχι απλό ρύζι), βρώμη και σίκαλη.
  • Στις πληροφορίες διατροφής να μην περιέχει πάνω από 15 γρ. σάκχαρα.
  • Αγοράζουμε δημητριακά που περιέχουν τουλάχιστον 4 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά μερίδα

Βιολογικά Σνακ

Συχνά βλέπουμε διάφορα προϊόντα σνακ όπως σοκολάτες, γκοφρέτες, κράκερ κτλ. τα οποία αναγράφουν ότι είναι βιολογικά. Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα συστατικά που περιέχουν όπως ζάχαρη, σπορέλαια, άσπρο επεξεργασμένο αλεύρι συνεχίζουν να είναι ανθυγιεινά είτε είναι βιολογικά είτε όχι.

Image by Walter Rodriguez from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.