Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Αγνό, Νόστιμο, αλλά Είναι και Θρεπτικό;
Ανακάλυψε αν το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι υγιεινή επιλογή. Θερμίδες, λιπαρά, διατροφική αξία και τι να προσέξεις αν το βάζεις στη διατροφή σου.

Το κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά σνακ στην Ελλάδα – ένα γρήγορο, φτηνό και φαινομενικά «αγνό» πρωινό που πολλοί επιλέγουν καθημερινά. Με βασικά υλικά όπως αλεύρι, ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και ζάχαρη, μοιάζει να αποτελεί μια υγιεινή επιλογή στο χέρι. Όμως πόσο υγιεινό είναι πραγματικά;
Αν και από πλευράς συστατικών φαίνεται «καθαρό», υπάρχει ένας βασικός διατροφικός παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη: το άσπρο αλεύρι. Το λευκό, επεξεργασμένο αλεύρι ανεβάζει απότομα το σάκχαρο στο αίμα και έχει ελάχιστη θρεπτική αξία – χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μεταλλικά στοιχεία. Το αποτέλεσμα; Ένα κουλούρι που δύσκολα σε χορταίνει, ειδικά όταν καταναλώνεται σκέτο. Από την άλλη πλευρά, το σουσάμι και το λάδι συμβάλλουν κάπως στον κορεσμό, προσφέροντας λίγες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Αναλύοντας διάφορες συνταγές, προκύπτει ότι ένα μεγάλο κλασικό κουλούρι αποδίδει από 260 έως 320 θερμίδες, με περιεκτικότητα σε λίπος που κυμαίνεται μεταξύ 22% και 34%. Αυτό σημαίνει ότι, διατροφικά, ισοδυναμεί περίπου με δύο φέτες λευκού ψωμιού με λάδι – όχι και η πιο ιδανική επιλογή για σνακ, ειδικά αν ακολουθείς ένα πρόγραμμα διατροφής.
Για να το εντάξεις πιο σωστά στη διατροφή σου, προτίμησε κουλούρι ολικής αλέσεως όταν είναι διαθέσιμο και συνδύασέ το με λίγη πρωτεΐνη (όπως τυρί) και λαχανικά (όπως ντομάτα) ώστε να βελτιώσεις τον κορεσμό και τη διατροφική του αξία.
Photos by Elena Paravantes All Rights Reserved