|

Παραδοσιακό Σπανακόρυζο

Παραδοσιακό Σπανακόρυζο: Αυθεντική συνταγή για το απόλυτο και υγιεινό comfort greek food, με ρύζι και σπανάκι.

Παραδοσιακό Σπανακόρυζο

Αχ, το σπανακόρυζο… Ήταν ένα από τα βασικά πιάτα στο σπίτι μας. Η μαμά μου το έφτιαχνε μία φορά την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα όλο τον χειμώνα. Συνήθως το συνόδευε με ένα μικρό τυροπιτάκι ή ένα-δύο κεφτεδάκια, και ενώ μπορεί να νομίζεις ότι, ως παιδιά, θα το σιχαινόμασταν λόγω του σπανακιού, στην πραγματικότητα ήταν comfort food. Ήταν μαλακό και κρεμώδες, και με μπόλικο χυμό λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και φυσικά φέτα, ήταν πεντανόστιμο (και συνεχίζει να είναι).

Τι είναι το Σπανακόρυζο

Το σπανακόρυζο είναι ένα απλό πιάτο, όπως πολλά ελληνικά, αλλά παράλληλα νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή. Το ρύζι μαγειρεύεται μαζί με το σπανάκι σε ελαιόλαδο μέχρι να αποκτήσει μία μεταξένια, σχεδόν κρεμώδη υφή.

Διατροφική Αξία του Παραδοσιακού Σπανακόρυζου

Το σπανάκι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, το λεμόνι βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και το ρύζι είναι πηγή υδατανθράκων που μας δίνουν ενέργεια. Η βασική συνταγή περιέχει λίγο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα, αλλά προσθέτοντας επιπλέον ελαιόλαδο στο σερβίρισμα, γίνεται ακόμα πιο νόστιμο, και το λίπος βοηθά στην απορρόφηση των αντιοξειδωτικών. Η συγκεκριμένη συνταγή δίνει περίπου δύο μερίδες κυρίως πιάτου — δηλαδή καταναλώνεις μισό κιλό λαχανικά με τη μία. Αυτή είναι η ομορφιά της ελληνικής διατροφής: τρως τα λαχανικά σου χωρίς κόπο.

Το ρύζι

Μια σημαντική σημείωση για το ρύζι: είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις ρύζι μεσαίου κόκκου. Δεν θέλουμε ρύζι με κοντό κόκκο, γιατί θα βγει πολύ κολλώδες, ούτε όμως και μακρύ, γιατί δεν θα αποκτήσει τη βελούδινη υφή που θέλουμε. Όσο για το καστανό ρύζι, χρειάζεται περισσότερο χρόνο μαγειρέματος, δεν γίνεται τόσο κρεμώδες και κινδυνεύεις να παραμαγειρέψεις το σπανάκι.

Οι περισσότερες παραδοσιακές ελληνικές συνταγές απαιτούν ρύζι μεσαίου κόκκου – στην Ελλάδα το λέμε «Καρολίνα». Αν δεν το βρίσκεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις Arborio.

Υλικά για το Σπανακόρυζο

  • Φρέσκο σπανάκι: Συνιστώ να χρησιμοποιήσεις φρέσκο σπανάκι για την τέλεια υφή και γεύση. Ξέπλυνέ το καλά.
  • Χυμός λεμονιού: Φρεσκοστυμμένος από μισό λεμόνι – προσθέτει οξύτητα.
  • Κρεμμύδι ή φρέσκα κρεμμυδάκια: Ψιλοκομμένα, για βάση στο φαγητό.
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Να είναι φρέσκο.
  • Ξερός δυόσμος: Δίνει μια δροσερή, ελαφρώς γλυκιά νότα.
  • Φρέσκος άνηθος: Με ελαφριά γεύση γλυκάνισου, δίνει βάθος.
  • Ρύζι μεσαίου κόκκου: Γίνεται κρεμώδες και τρυφερό στο μαγείρεμα. Πρόσεξε να διαλέξεις το σωστό είδος ρυζιού (δες παραπάνω).

Πώς φτιάχνουμε το Παραδοσιακαό Σπανακόρυζο

  1. Ξεκίνα βάζοντας το σπανάκι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με τον χυμό λεμονιού και 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Ζέστανέ το μέχρι να μαραθεί. Στράγγισέ το.
  2. Σε άλλη κατσαρόλα, σοτάρισε το κρεμμύδι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
  3. Όταν μαλακώσει, πρόσθεσε το σπανάκι, τον δυόσμο, τον άνηθο και 2/3 φλιτζανιού ζεστό νερό και άφησε να πάρει βράση.
  4. Πρόσθεσε το ρύζι, αλάτι (αν χρειάζεται) και πιπέρι και σιγόβρασε, σκεπασμένο, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αν χρειάζεται, πρόσθεσε λίγο επιπλέον ζεστό νερό.
  5. Σέρβιρε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου, με έξτρα χυμό λεμονιού, λίγο ελαιόλαδο και φέτα.

Μυστικά για Παραδοσικό Σπανακόρυζο

  • Το πιο βασικό: Χρησιμοποίησε ρύζι μεσαίου κόκκου. Το κοντό γίνεται πολύ κολλώδες και το μακρύ πολύ σπυρωτό. Μην χρησιμοποιήσεις αρωματικά ρύζια όπως μπασμάτι – αλλάζουν εντελώς τη γεύση και την υφή.
  • Δεν υπάρχει καθόλου σκόρδο στην παραδοσιακή συνταγή. Παρόλο που βλέπω να προστίθεται σε πολλές σύγχρονες εκδοχές, δεν ανήκει στην αυθεντική εκδοχή.
  • Δεν περιέχει βούτυρο. Είναι παραδοσιακή νηστίσιμη συνταγή, άρα χωρίς ζωικά προϊόντα.
  • Να μαγειρεύεις το σπανάκι μαζί με το ρύζι ώστε να δέσουν οι γεύσεις. Δεν είναι απλά ανακατεμένα.

Πώς το σερβίρουμε

Μπορεί να καταναλωθεί σκέτο (χωρίς φέτα) για νηστίσιμο/vegan πιάτο ή με φέτα για περισσότερη γεύση. Θεωρείται κυρίως πιάτο, αλλά μπορεί να σερβιριστεί και ως συνοδευτικό. Ταιριάζει τέλεια με ψάρι ή μπιφτέκια. Ή μπορείς να το σερβίρεις με τυρόπιτα, όπως το έκανε η μαμά μου!

Αποθήκευση

Το σπανακόρυζο διατηρείται σκεπασμένο στο ψυγείο για 2-3 μέρες.

Μπορεί να σου αρέσει και αυτή η συνταγή

Λεμονάτα Ρεβύθια με Ρύζι

σπανακόρυζο
5 from 1 vote

Παραδοσιακό Σπανακόρυζο

Παραδοσιακό Σπανακόρυζο: Αυθεντική συνταγή για το απόλυτο και υγιεινό comfort greek food, με ρύζι και σπανάκι.
ΧΡΟΝΟΣ 30 minutes
Μερίδες: 2
Calories: 350kcal
Author: Έλενα Παραβάντη BS, Msc, RD

Υλικά

  • 500 γρ. φρέσκο σπανάκι
  • ½ λεμόνι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ή 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 3 κουταλιές της σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ξερό δυόσμο
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένος
  • ½ φλιτζάνι ρύζι μεσαίου κόκκου (αμαγείρευτο)
  • Αλάτι κατά προτίμηση
  • Πιπέρι κατά προτίμηση
  • φλιτζάνι ζεστό νερό ίσως λίγο παραπάνω
  • Φέτα για το σερβίρισμα προαιρετικά

Εκτέλεση

  • Βάλε το σπανάκι σε μεγάλη κατσαρόλα με τον χυμό λεμονιού και 1 κ.γ. ελαιόλαδο.
  • Ζέστανε το μέχρι να μαραθεί και στράγγιξε το καλά.
  • Σόταρε το κρεμμύδι σε άλλη κατσαρόλα με το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
  • Πρόσθεσε το σπανάκι, τον δυόσμο, τον άνηθο και 2/3 φλ. ζεστό νερό.
  • Άφησε να πάρει βράση.
  • Ρίξε το ρύζι, αλάτι (αν χρειάζεται) και πιπέρι.
  • Χαμήλωσε την φωτιά και σιγόβρασε σκεπασμένο για ~20’, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά (πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται).
  • Σέρβιρε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου με λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο και φέτα, ανά καταναλώνεις γαλακτοκομικά.

Similar Posts

One Comment

  1. 5 stars
    Πολύ καλή συνατγή, μου θυμισε της γιαγιας μου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.