Γιατί η Διατροφή Τελευταία Προτεραιότητα των Γονιών;

ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ως μητέρα και διατροφολόγος δίνω μεγάλη σημασία στη διατροφή των παιδιών μου. Όχι βέβαια με υπερβολές, και γλυκά θα φάνε, και πατατάκια θα φάνε αλλά όλα αυτά με μέτρο και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις (πάρτι, γιορτές κτλ.) όχι καθημερινά ακόμα και αν είναι σπιτικά.

Αυτό όμως που βλέπω σε συζητήσεις που έχω κατά καιρούς με γονείς είναι το γεγονός ότι η διατροφή, η υγιεινή διατροφή παίζει μικρό ρόλο για πολλούς γονείς. Βλέπω δηλαδή αντιφάσεις. Από τη μία για παράδειγμα μπορεί να μην αφήνουν το παιδί να βλέπει τηλεόραση, από την άλλη θα του πάρουν του παιδιού ότι φαγητό ζητήσει χωρίς να κοιτάξουν αν αυτό του/της κάνει καλό η όχι. Έχω δει γονείς που δίνουν τεράστια σημασία στα ακαδημαϊκά: διάβασμα, το σωστό σχολείο, φροντιστήρια κτλ. Αλλά συγχρόνως το στέλνουν σχολείο καθημερινά με έτοιμα κρουασάν, γαριδάκια κτλ.

Είμαι σίγουρη ότι αυτοί οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Πιστεύουν ότι τα ευχαριστούν δίνοντας τους τις τροφές που αναζητούν και ίσως θεωρούν κακούς τους γονείς που δεν κάνουν αυτό το χατίρι στα παιδιά τους. Εδώ το βιώνω εγώ συχνά με τους παππούδες και γιαγιάδες των παιδιών μου που θυμώνουν μαζί μου όταν δεν τα αφήνω να φάνε όλα τα γλυκά που δίνουν στα εγγόνια τους. Επιπλέον, η δικαιολογία (και ναι είναι δικαιολογία) πολλών γονιών είναι ότι φοβούνται ότι δεν θα φάνε τίποτα αν δεν τους δώσουν τις αγαπημένες τους τροφές.

Όμως, γνωρίζουν άραγε ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την σωματική υγεία του παιδιού αλλά και την γνωσιακή ικανότητα; Οι έρευνες μας δείχνουν ότι ένα παιδί που τρώει ισορροπημένα μπορεί να έχει καλύτερη μνήμη, συγκέντρωση και ικανότητα μάθησης. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε ισορροπημένα έχουν και υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Επιπλέον η κακή διατροφή συσχετίζεται με χειρότερη ψυχική υγεία. Τέλος μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα έχουμε από τα υψηλότερα επίπεδα παιδικής παχυσαρκίας και υπεύθυνοι είμαστε εμείς: οι γονείς, οι γιαγιάδες και παππούδες και όσοι άλλοι τα φροντίζουν. Δεν κάνετε χάρη στα παιδιά σας με το να τους παίρνετε όποια τροφή θέλουν. Εσείς έχετε την ευθύνη.

Όταν τα παιδιά είναι σε μία ηλικία που καταλαβαίνουν μπορείτε να τους εξηγήσετε γιατί κάποιες τροφές βλάπτουν και άλλες είναι καλύτερες. Ειδικά σήμερα που βομβαρδίζονται από διαφημίσεις με τροφές σκουπίδια καθημερινά η με χορηγίες όπου εταιρίες προϊόντων χαμηλής διατροφικής άξιας (μπισκότα, αναψυκτικά, αλλαντικά) να συνεργάζονται με οργανισμούς υγείας και με έμμεσο τρόπο να προωθούν ανθυγιεινά προϊόντα μέσω άρθρων, δώρων, εκδηλώσεων, ομιλιών, είναι σημαντικό να τα καθοδηγείτε.

Δώστε προσοχή λοιπόν, γιατί τα παχύσαρκα παιδιά θα γίνουν και παχύσαρκοι ενήλικες με πλήθος προβλημάτων υγείας. Τώρα είναι η ευκαιρία να βάλετε τις σωστές βάσεις. Πιστέψτε με μπορεί το παιδί σας να θυμώσει τώρα, αλλά μακροχρόνια θα σας ευχαριστήσει.

Εδώ θα βρείτε κάποια από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι γονείς.

Φωτογραφία: Pedro Reyna for Flickr

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.