Συνδυασμοί Τροφίμων Που Σου Κάνουν Καλό
Συχνά ακούμε ότι δεν αρκεί να τρώμε μεμονωμένες τροφές, αλλά έχει σημασία να τρώμε ποικιλία τροφών και συνδυασμών. Πολλές φορές συνδυάζοντας δυο τροφές έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένη ευεργετική δράση.
Κάποια διατροφικά στοιχεία αποκτούν μεγαλύτερη δράση όταν συνδυάζονται με άλλα.
Ξεχωρίσαμε ζευγάρια θρεπτικών συστατικών που επηρεάζουν το ένα το άλλο θετικά. Δοκίμασε αυτούς τους συνδυασμούς σήμερα κιόλας!
*Σίδηρος +Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C «προετοιμάζει» το σίδηρο από φυτικές πηγές ώστε ο οργανισμός να μπορεί να χρησιμοποιήσει. Αν και απορροφούμε λιγότερο σίδηρο από τις φυτικές πηγές παρά από ζωικές, η βιταμίνη C μπορεί να εξαπλασιάσει τη ποσότητα σιδήρου που απορροφάς από φυτικές πηγές σιδήρου
Πηγές Σιδήρου:
Όσπρια, σπανάκι, νιφάδες βρώμης, γάλα σόγιας, σταφίδες, κολοκυθόσποροι
Πηγές Βιταμίνης C:
Κόκκινες πιπεριές, ακτινίδια, λαχανάκια Βρυξελών, πορτοκάλια, πράσινες πιπεριές, παπάγια, φράουλες, μπρόκολο, ανανά.
*Λίπος + Καροτινοειδή
Το λίπος δρα ως διαβατήριο για τα καροτίνη όπως το λυκοπένιο και το βήτα-καροτένιο να μπουν στον οργανισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν καταναλώνουμε λαχανικά χωρίς λίπος δεν απορροφούμε καθόλου καροτινοειδή όπως και τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και Κ.
Καλύτερες Πηγές Λίπους:
Ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια.
Πηγές Βήτα Καροτενίου:
Γλυκοπατάτες, καρώτα, σπανάκι, πεπόνι.
Πηγές Λυκοπενίου:
Ντομάτες, καρπούζι, κόκκινο γκρέιπφρουτ
*Ασβέστιο + Ινουλίνη
Το ασβέστιο είναι από τα βασικά μέταλλα απαραίτητα για την υγεία των οστών. Η ινουλίνη είναι ένα είδος φυτικής ίνας η οποία παίζει ρόλο στη προστασία του γαστρεντερικού συστήματος από μικρόβια. Επιπλέον φαίνεται αν βοηθά την απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό.
Πηγές Ασβεστίου:
Άπαχο γάλα, γιαούρτι, χόρτα, σολομός, παντζάρια, μαυρομάτικα φασόλια, τυρί, αμύγδαλα.
Πηγές Ινουλίνης:
Μπανάνες, κρεμμύδια, πράσα, σκόρδο, σπαράγγια, αγκινάρες.